طبق دستورالعمل های سازمان ثبت احوال کشور در صورت موافقت با تغییر نام هر فرد در طول زندگی یک بار اجازه تغییر نام دارد.
تغییر نام هایی که دارای مشکلات مشهودی مثل کوچک نمودن شخصیت دارنده نام یا طولانی بودن اسم و یا عدم مغایرت نام با جنسیت دارنده به راحتی و تنها با ارائه مدارک و درخواست تغییر نام صورت می گیرد. البته باید توجه داشت که نام انتخاب شده بایستی دارای شرایط ذیل باشد:
نام انتخاب شده برای تغییر دارای الفاظ زشت و توهین و هتک حرمت به قوانین اسلامی نباشد و با جنسیت فرد مطابقت داشته باشد. تشخیص این موارد به عهده ی شورای عالی ثبت احوال کشور می باشد.
تغییر نام افرادی که دارای اقلیت دینی هستند با توجه به فرهنگ دینی آن ها انجام می گیرد.
ذکر سیادت در شناسنامه ی افرادی که کلمه ی سید در شناسنامه ی پدر یا اجداد آن ها ثبت شده است اجباری ست. تنها در صورتی که خود شخص ادعا نماید که سید نیست و یا از نظر شرعی سید نبودن فرد اثبات شود دیگر نام سید در شناسنامه فرد درج نخواهد شد.
متقاضی تغییر نام به سن قانونی (18 سال) رسیده باشد. برای افراد زیر 18 سال تغییر نام بایستی توسط پدر یا اجداد وی صورت گیرد و یا خود شخص دارای حکم رشد باشد.
نام انتخاب شده دارای شرایط مناسب باشد. شرایطی مثل: اسامی خاص مانند روزهای هفته و عناوین کشوری یا لقب تحصیلی نباشد،
نام انتخاب شده با اعضای خانواده یکسان نباشد.
و …
همان طور که گفته شد تغییر نام در موارد خاص به راحتی انجام می گیرد. اما گاهی اتفاق می افتد که نام فرد از نظر معنا و مفهوم و موارد دیگر مشکلی ندارد ولی خود شخص تقاضای عوض کردن آن را دارد. این درخواست ممکن است به دلایل شخصی مانند عدم علاقه فرد به اسم خود و یا عدم ارتباط گرفتن شخصیت فرد با آن نام اتفاق بیفتد. در این گونه مواقع تغییر نام به راحتی انجام نشده و نیاز به تشکیل دادگاه و انجام اقدامات قانونی در این زمینه است. به همین علت برای مشاوره در زمینه ی تغییر نام می توانید از وکیل تغییر نام در تهران کمک بگیرید.
در صورتی که نام فرد از نظر حیثیتی و کلی ایرادی نداشته باشد ولی خواهان تغییر آن باشد بایستی نام بعدی مورد نظر شما دارای فراوانی بیشتری نسبت به نام اول باشد. برای مثال انجام تغییر نام های مذهبی که در کشور بسیار زیاد مورد استفاده قرار گرفته است به نام های دیگر بسیار سخت و تقریبا می توان گفت که غیرممکن می باشد. با این وجود اگر نام شناسنامه ای فرد با نامی که در طول زندگی با آن شناخته شده اید تفاوت داشته باشد احتمال موافقت سازمان ثبت احوال با تغییر نام بیشتر خواهد شد.
تغییر نام خانوادگی نیز مانند تغییر نام در شرایط خاص بدون مشکل توسط سازمان ثبت احوال انجام می شود. برخی از این شرایط به صورت زیر است:
نام خانوادگی فرد دارای بیش از دو کلمه باشد، یعنی نام محل تولد و یا هرگونه کلمه ی اضافی در آخر نام خانوادگی به صورت پسوند آورده شده باشد.
در نام خانوادگی فرد کلمات نامناسب به کار رفته باشد و یا نام خانوادگی با فرهنگ اسلامی سازگاری نداشته باشد.
هم چنین در صورتی که در نام خانوادگی از عناوین و القاب خاص جامعه استفاده شده باشد تغییر آن بدون طی مراحل دادگاهی انجام می پذیرد.
تغییر نام خانوادگی برای بانوانی که تمایل دارند از نام خانوادگی شوهر استفاده کنند تنها با ارائه ی اجازه نامه شوهر امکان پذیر است.
در صورت فوت زوج تا زمانی که خود زوجه مختار باشد و یا همسر دیگری اختیار نکند می تواند از نام خانوادگی همسر استفاده نماید اما در صورت طلاق، مرد در صورت تمایل و داشتن اعتراض می تواند با ارائه مدارک و شناسنامه ی زوجه نام خانوادگی وی را به حالت قبل بازگرداند.
تغییر نام و نام خانوادگی تنها یک بار صورت می گیرد.
روند اجرایی تغییر نام و یا نام خانوادگی در مواردی که پیش تر ذکر شد و نیاز به مراجعه به دادگاه نیست کمتر از یک ماه و در موارد دیگر از یک تا سه ماه به طول می انجامد.
تغییر نام خانوادگی به نام خانوادگی مادر مستلزم کسب اجازه از جد یا پدر مادر است و پس از آن باارائه ی شناسنامه فرد و مادر انجام می پذیرد
پس از تغییر نام خانوادگی مشکلی در بهره مندی از ارث برای فرزندان به وجود نخواهد آمد زیرا در قسمت توضیحات شناسنامه وضعیت تغییر نام ثبت خواهد شد.
مشاوره از یک وکیل مجرب در زمینه ی تغییر نام و نام خانوادگی می تواند پروسه ی تغییر نام را برای شما بسیار آسان تر بنماید. دقت داشته باشید همان طور که اشاره کردیم تغییر نام تنها یک بار صورت می پذیرد بنابراین سعی کنید تصمیم درستی بگیرید.
وکالت ابزاری جهت دفاع از حق
معرفی سایت وکلا
ثبت نام وکلا در سایت
همکاری با ما
شماره تماس رزرو مشاوره حقوقی
09362095056
شنبه تا چهارشنبه
از ساعت 08:00 تا 18:00
وکلا ، سامانه ارتباط مردم با وکلای مجرب
طراحی سایت گروه فنی مهندسی ساین
آمار