قوانین تصادف در ایران

 

با گسترش روز افزون خودروها استفاده از اتومبیل در سطح شهر و جاده افزایش چشم گیری داشته که در پی آن آمار تصادفات جاده ای و شهری نیز افزایش داشته است. به همین علت در این مقاله به بررسی تصادف و نکات حقوقی در هنگام وقوع تصادف پرداخته ایم. در صورت نیاز به مشاوره ی بیشتر در زمینه تصادف می توانید با وکیل تصادف در شیراز در تماس باشید.

وقوع تصادف میان دو وسیله نقلیه خسارات گوناگونی ممکن است برای هر یک از طرفین اتفاق بیفتد. برای بررسی احکام قضایی مرتبط با تصادف ابتدا باید نوع خسارت (مالی یا جانی) و میزان خسارت توسط کارشناسان راهنمایی و رانندگی تشخیص داده شود. بنابراین به محض رخ دادن تصادف بهتر است بلافاصله با پلیس تماس گرفته و پس از ترسیم کروکی توسط افسر و طی کردن مراحل اولیه راننده مقصر و زییان دیده مشخص شوند. پس از انجام مراحل اولیه توسط پلیس راهنمایی و رانندگی، راننده ی زیان دیده و راننده ی مقصر بایستی به همراه مدارک کامل به دفاتر بیمه مربوط به شخص زیان دیده مراجعه نموده و درخواست جبران خسارت نمایند.

وکیل تصادف در شیراز

نحوه محاسبه‌ی خسارت وارد شده

همان طور که قبلا اشاره کردیم برای محاسبه ی خسارت وارد شده به اتومبیل یا اشخاص و مجازات راننده مقصر نیاز به استعلام دقیق مشخصات خودرو است. در صورتی که خودروی فرد زیان دیده کمتر از پنج سال تولید شده باشد هزینه ی افت قیمت خودرو همراه با خسارت وارد شده در تصادف توسط بیمه پرداخت خواهد شد که زمان تعیین شده برای ماشین های وارداتی حداکثر تا ده سال تصویب شده است. اما در صورتی که از زمان تولید خودرو بیش از پنج یا ده سال گذشته باشد شخص مقصر موظف به پرداخت افت قیمت خودروی شخص زیان دیده می باشد. در صورتی که علاوه بر خسارت به اتومبیل، سرنشینان نیز آسیب جسمی دیده باشند مجازات و روند کار متفاوت پیش خواهد رفت.

در صورتی که به هریک از سرنشینان خودرو لطمه وارد شود راننده ی مقصر به یک تا پنج ماه زندان محکوم خواهد شد و در صورت طلب دیه، مقصر موظف به پرداخت دیه به فرد مذکور است. اگر به موجب تصادف، قتل غیر عمد رخ دهد مجازات فرد مقصر به شش ماه تا یک سال افزایش یافته و پرداخت دیه در صورت مطالبه ی خانواده متوفی الزامی می باشد. نکته ی قابل توجه این که طول درمان فرد تاثیری در میزان دیه ی پرداختی نخواهد داشت.

در صورتی که در تصادف فقط وسیله ی نقلیه آسیب دیده باشد و خسارت جانی به سرنشینان وارد نشده باشد رسیدگی به پرونده در شورای حل اختلاف انجام می شود و پرونده به دادسرا ارجاع داده نخواهد شد.

قوانین تصادف با عابر پیاده

در خصوص بروز تصادف خودرو با عابر پیاده دو احتمال ممکن است اتفاق بیفتد:

  1. عابر پیاده مقصر باشد.
  2. راننده اتومبیل مقصر باشد.

که تشخیص مقصر تصادف توسط کارشناسان راهور نیروی انتظامی مشخص شود.

در صورتی که عابر پیاده در حال رفت و آمد از معابر غیر مجاز باشد و راننده با سرعت مجاز در حال رانندگی باشد در صورتی که وسیله نقلیه نقص فنی نداشته باشد راننده ملزم به پرداخت دیه و خسارت نیست.

در صورتی که راننده وسیله نقلیه مسبب تصادف شود و عابر پیاده نقشی در رخداد تصادف نداشته باشد دیه یا هزینه های درمان شخص آسیب دیده یا فوت شده توسط بیمه پرداخت خواهد شد. اما اگر وسیله نقلیه راننده فاقد بیمه باشد صندوق تامیت خسارت های بدنی شخص ثالث، دیه ی عابر را می پردازد.

مجازات فرار از صحنه تصادف و نحوه شکایت از راننده متواری​

در صورت رخداد تصادفاتی که در آن تنها خسارت به وسایل نقلیه وارد می شود و فردی آسیب جسمی نمی بیند، فرار راننده ی مقصر جرم محسوب نمی شود ولی در صورتی که بعد از تصادف شخص آسیبی ببیند و مقصر متواری شود مرتکب جرم شده و قانون گذار در این رابطه بسیار سخت گیری کرده است. مجازات مقصری که از تصادف فرار کند به صورت زیر محاسبه می شود:

محکومیت راننده به دو سوم حداکثر مجازات تعیین شده در هر قانون و عدم اجازه ی هیچ گونه تخفیف مجازات به شخص خاطی

تصادف 50-50

در صورتی که پس از بررسی های کارشناس راهنمایی رانندگی هر دو راننده  مقصر شناخته شوند تصادف 50-50 رخ داده است. در تصادفات 50-50 هر راننده می بایست نیمی از خسارت وارد شده و یا دیه را به طرف مقابل پرداخت کنند که این خسارت توسط بیمه شخص ثالث طرف مقابل پرداخت خواهد شد. بنابراین هر یک از طرفین تصادف با مراجعه به شعب بیمه ی شخص ثالث طرف مقابل اقدام به دریافت خسارت خواهند کرد.

حال اگر خودروی یکی از رانندگان بیمه شخص ثالث نباشد و خسارت وارد شده تا سقف 20 ملیون تومان باشد راننده ی زیان دیده بایستی از طریق شورای حل اختلاف اقدام به دریافت خسارت نماید و راننده ی مقابل موظف است تمام خسارات وارده را شخصا بپردازد.  در سایت وکلا ، مجرب ترین وکلای ایران هستند. اگر مشکل حقوقی یا کیفری دارید کافی است از آنها مشاوره بگیرید.

فعال در زمینه : - وکیل تصادف در شیراز
لطفا سوالات و نظرات خود را با ما در میان بگذارید
نام و نام خانوادگی
تلفن تماس
شرح کوتاه موضوع یا نظر شما